Het kleine Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouwexporteur ter wereld. Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen geeft met de tentoonstelling Food For Thought een ontluisterend kijkje in onze voedselindustrie. Hij legt de complexte reis vast die ons voedsel van productie tot consumptie aflegt en wil bezoekers bewust maken van de impact van de voedselindustrie op de wereld. De tentoonstelling nodigt uit tot reflectie: waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En waar brengen we het naartoe?
Van alle groenten in de wereld heeft 70 procent via zaadveredeling een Nederlandse herkomst. We zijn de grootste tomatenexporteur van Europa en onze uien gaan massaal naar Afrika. Andersom importeren we sperzieboontjes uit Kenia en asperges uit Peru. Deze wereldwijde draagt fors bij aan de klimaatverandering. Voedselproductie is verantwoordelijk voor ten minste 25 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor komt de voedselvoorziening steeds meer onder druk te staan.
"Je denkt dat je het wel weet, en alsnog valt je mond open van verbazing." – NRC****
Food For Thought is van zondag 22 juni tot en met zondag 3 augustus 2025 te zien in de Wiebenga Silo en Malerij op de Noordkade. De tentoonstelling bestaat uit foto’s, films, dronebeelden, infoborden en actuele data over de voedselindustrie en is ingedeeld in landenthema’s per silo.
Over Kadir van Lohuizen
Kadir van Lohuizen (Nederland, 1963) is als fotograaf van vele markten thuis. In recente jaren deed Kadir uitvoerig onderzoek naar de wereldwijde voedselindustrie. Als begin van dit onderzoek legde hij de complete Nederlandse voedingsketen vast: van het hoogtechnologisch aangepaste zaadje tot de Edammerkaas voor de export. Voor Food for Thought keek hij verder dan Nederland en ging hij de hele wereld over: van Kenia tot China en van de Verenigde Staten tot het Midden-Oosten.
Met zijn fotoreeks over afval in wereldsteden won hij in 2018 een World Press Photo Award. Ook won hij de Zilveren Camera in 1994, 1997 en 2001. Kadir heeft talloze prijzen en awards gewonnen in de fotojournalistiek en is medeoprichter van NOOR Images. In 2000 en 2002 zetelde hij in de jury van de World Press Photo-wedstrijd en tot voor kort was hij lid van de Raad van Toezicht van de World Press Photo Foundation. Kadir geeft regelmatig lezingen, is fotografiedocent en woont in Amsterdam.
Tip: Meer weten over Food For Thought? De VPRO maakte een documentaire, die terug te zien is op NPO Start.