BIJT! Kunst over Voedsel Festival inspireerde dichter Ad van Schijndel tot het volgende:
In mijn jonge jaren plukte ik
wilde bramen langs de straat,
raapte gevallen appels en kersen
en vond emmers aardappels
die de boer na de oogst liet liggen.
Als student met vijven in één huis
kregen wij gedateerde fruit en groente
vrijwel gratis op de groentemarkt
en aten smakelijk een hele week
op eigen bourgondische wijze.
Ik proef nog de verse landbouwprei
die ik fietsend vond op een afvalhoop
in de buurt: minder strak van vorm
en daardoor blijkbaar onverkoopbaar
in de super in de rijke burgerstad.
Altijd deelden wij verloren voedsel
met vrienden en familie samen
gaven resten steeds een tweede leven
bij ontBIJT, lunch, diner of toetje
in een zesde smaakvol open zintuig.
Zelfs de klikoduiker vond ons pad,
wonend achter een grote supermarkt,
toen een goede vriend, daar werkzaam,
elke week gedateerde groente loosde
en ons mailde tot primair oogstgenot.
Veel voedsel valt vaak ver verloren,
krijgt geen kans als kers op taart.
Dus zoek dit zalige kaf tussen koren
en plaats gezonde BIJT op elke kaart.
Ad van Schijndel, 22 juni 2023
Wij gebruiken cookies voor marketing activiteiten en statistieken en om je een betere ervaring te bieden.