Neem een aantal prikkelende voorstellingen, schurende exposities, pure optredens en verrukkelijke proeverijen. Stroop je mouwen op. Gooi alles samen in een blender en je krijgt een nieuw, zinnenprikkelend evenement dat de boeken ingaat als BIJT! Kunst over Voedsel Festival. Van 28 juni tot en met 9 juli 2023 op - waar kan het ook anders - de Noordkade in Veghel.
Liefst 60 activiteiten, 20 locaties en 12 dagen. Dat is BIJT! “Van documentaires, films, exposities en theatervoorstellingen tot creatieve workshops, muzikale optredens en lekker eten en drinken; we hebben alle ingrediënten klaar liggen”, vertelt theaterdirecteur en directievoorzitter Harry Vermeulen. “Sommige pittig gekruid, andere tongstrelend subtiel. We kunnen niet wachten om het vuurtje op te stoken, smaken elkaar in de pan te laten versterken en het overheerlijke soepje dat daaruit komt te proeven.” Eén ding is duidelijk: dit festival is het recept voor een nieuwe, bredere blik op voedsel.
Probeer jij ook een hapje?
BIJT! Kunst over Voedsel Festival zet haar tanden in het wereldwijde voedselvraagstuk. Klimaatverandering en landbouw discussies zijn top of mind en daarmee is dit het goede festival op het goede moment. Zonder opgeheven vingertje, daar hebben we de politiek al voor. Zoals projectleider Hester Klein Tijssink uitlegt: “We zijn hier oordeelloos. We serveren kunst en voedsel aan bevlogen vegans, bourgondische vleeseters en alles daartussenin. Sommige hapjes zullen je verrassen, andere choqueren. Ons doel is mensen laten nadenken over en vooral genieten van wat ze in hun mond stoppen.”
Volgens Jan van Hoof, artistiek leider van kunstgroep De Compagnie, is kunst daar een ideaal medium voor. “Als kunstenaar kun je veel zeggen zonder mensen te veroordelen. Kunst komt binnen in ons onderbewuste. Het is voeding voor onze geest, brandstof voor een open en eerlijk gesprek met elkaar en - net als eten - van iedereen. Juist de combinatie van kunst en eten werkt verbindend. Je ziet, hoort of proeft hier niet alleen. Je beleeft. Met al je zintuigen.”
Vakmanschap met Brabantse varkens
Neem nou een van de hoofdgerechten op de kaart van BIJT!: Slachtvisite. Stel jezelf voor met zicht op een ambachtelijke slager die een varken uitbeent, videobeelden van de varkensfokkerij en recht voor je neus een vers bouillonnetje. Zo begon de festivalhonger ook ooit voor Harry Vermeulen. “Ik maakte zelf de avondvullende voorstelling Slachtvisite mee en wist meteen: dit moet naar Veghel! Ons theater zit in een oude veevoederfabriek, midden in de Agrifood regio. Kan het nog beter? Slachtvisite is zo’n voorstelling waarbij je al napraat terwijl het nog bezig is. Dit smeekte om een Brabants podium, en een bijpassende expositie misschien.. Van dit ene idee kwam het andere en het eerste plan is langzaam gerijpt tot compleet festival.”
Drink jij zuivere koffie?
Naast Slachtvisite, waar 15 ambachtelijk slagers uit het Zuiden aan meedoen, staat er meer op de menukaart van Nuttig jij bij wijze van voorgerecht smakelijke foto’s van misvormde of over-de-datum etenswaren? Loop je warm voor 'kliko duiken' of ben jij straks een van de 300 deelnemers aan de grootste koffieproeverij van Brabant? Volgens Marc van Berkel van Noord Koffie gaan van deze laatste voorstelling je ogen open. En niet alleen door de cafeïne.
“Je ruikt de geur van Egyptische koffiebonen terwijl Egyptische danseressen om je heen dansen en traditionele muziek in je oor klinkt. Dan komt de smaak wel binnen! In de toekomst drinken we koffie als wijn en kiezen we bewust voor bonen met een bepaalde herkomst. Nu blenden grote koffiemerken nog allerlei bonen uit verschillende landen om vervolgens te verkopen als ‘aroma rood’. Je gooit toch ook geen vijf soorten rode wijn in een fles om het vervolgens rode wijn te noemen?”
Heb jij (n)iets met kunst?
Zo’n 80% van de activiteiten tijdens BIJT! Kunst over Voedsel Festival is gratis toegankelijk. Je hoeft bovendien geen doorgewinterde theaterbezoeker te zijn om het leuk te vinden, legt kunstenaar en Phoenix docent Pierre Cops uit. “De tijd dat kunst betekende dat je naar schilderijen tuurde in een museum is voorbij. Kunst staat dichter bij je dan je denkt. Op dit festival kun je ervan genieten zonder te beseffen dat je van kunst houdt. Het programma is bewust gericht op alles en iedereen. Alleen een biertje drinken in de muzikale moestuin? Ook goed! Al durf ik te wedden dat dat drankje naar meer smaakt.”
Wij gebruiken cookies voor marketing activiteiten en statistieken en om je een betere ervaring te bieden.